reede, 15. september 2017

IT ja põllamajandus


Robotid varastavad meie tööd! Aga  kas tõesti nii? Viimasel aastatel maailma arendus on enamasti suunatud kahele valdkonnale - IT ja BIO tehnoloogia arendavad palju kiirem kui kõik teised valdkonnad. IT oma ristvara osas jätkub arendus Moori seaduse tempoga, ja teatajad prognoosivad selle kasvu jätkub vähemalt 2025 aastani. Lisada sellele kiir tarkvara arendus ja nüüd meil ehmatab iga nurga tagant tööde kaotusega. Ise sõidavad autod ohustavad takso juhtide ja veoki juhtide tööd, suhtlemise robotid lubavad kõnekeskuse ilma ühtegi inimsisest, ja nüüd Inglismaal baseeruv „Hands Free Hectar“ lubab meile automaatse põllmajandust.

                Peal vaatamisest näeb küll vägauhke:  troonid kontrollivad et oder on piisavalt kuiv, robot alustab korjamist põllul kus aasta jooksul inimese jalg kordagi ei astunud. Uurijad on entusiasmi täis: kõik põllu tööde tsükkel  alates ettevalmistamisest ja istutamisest kuni saagi korjamisest oli tehtud robotitega. Väiksed roverid  kontrollisid mulla, ja troonid taimede kasvu. Uurijate sõnul kõige rohkem muresid esitas esiteks et robotraktor pidevalt sõitis ettenähtud rajast kõrvale, ja teiseks palju aega võttis traktori ümber tegemine erinevate tööde jaoks töökojas.

                Kui huvitav projekt, aga mis me näeme? Traktor vajas pideval jälgimist et oma raja pidada, ka oli vaja inimressursi selle ettevalmistamiseks, kuidas see palju erinev praeguse põllemajanduse praktikast kus suurtel korporatsioonidel üks ja sama brigaad liigub  lõunast põhjale ja teevad järjes igal põllul tööd? Praktiliselt ühe kombaini juhi asemel tekkisid 2-3 kohta IT valdkonnas, ja ka  „juhi“ töökoht kes jälgib et traktor jälgib oma raja, ja korrigeerib seda vajadusel. On küll et selline juht võib olla üks mõne traktori kohta, aga reaalselt tööd lihtsalt liiguvad põllumajanduse sektorist IT sektorile. Küll see on ainult algus ja sarnased tööd käivad USA, Veenemal ja teistel riikidel.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar