reede, 22. september 2017

Kontakt raamat ja teede atlas (2 teema)



Aeg voolab ja kõik meie maailmas muutub. Võtame kontaktraamat. 90ndatel oli peaaegu kõikidel väiksed taskuraamatud mis olid jagatud tähestiku järgi, ja täiskirjatud  kõikide tuttavate inimiste kontaktidega, telefoni numbrid postidress jne. Kümneseid kõige tähtsamad ja rohkem kasutavad numbrid olid üldse meeles. Mobiil telefoni tulekuga hakkasid neid raamatud kaduma, umbes samal ajal puudub rohkem vajadus telefoni numbrid meeles pidada ja vaadates tagasi ainukesed telefonid mis mul praegu meeles on need mis jäänud veel kasutamisel sellest ajast kui mul mobiil telefoni veel ei olnud. Tänaseks nutitelefonidega millistes on püsiühendus interneetiga olemas enamus inimesi üldse kopeerivad kõik kontaktid näiteks Google servisile.


Mõned asjad üldse kaovad, näiteks võib tuua teede atlas. Varasemal ajal oli see hädavajalik osa iga auto varustuses. Enne iga pika reisi õhtuti istusid pereliikmed ja töödeldi läbi põige parem teekond, kuidas kiirem ja mugavam kohale jõuda. Tänaseks see kõik kadunud, selle asemel ühe käe puutega (või tekstiga aadressi sissepanemisega) valitakse koht kardile kuhu vaja minna, ja „arvuti“ ise valib kõige mugavam ja kiirem teekond kuidas kohani jõuda.


Kõik meie maailmas muutub, asjad lähevad mugavaks, aga kas see toob ainult head? Või nagu vanas näljas: „Vanasti olid laevad puidust ja meremehed rauast, nüüd on aga laevad rauast ja meremehed puidust“? Inimkond muutub mugavaks, teadmine asendatakse oskusega informatsiooni leida, mõned oskuseid kaotatakse. Milleks aju treenida, ja midagi meeles pidada? Tasku gadget  on alati valmis abistama! Milleks oma arvamus asjadest koostata, käe ulatuses on sadu eksperti kes valims sulle kõik lahti seletada, valmis vastustega- vali mis taha!  Kui edaspidi seda teekond liikuma, siis lõpus tulebki küsimus milleks inimene üldse vajalik on?




Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar