neljapäev, 9. november 2017

IT-juht (teema 9)


Kirjelda ajaveebiartiklis kaht tuntud IT-juhti (võivad olla nii Eestist kui mujalt), kes esindavad kaht erinevat juhitüüpi ülaltoodud jaotuses (juht, suhtleja, treener...).

Hmm… Kirjutada väikses artiklis kaks juhi kes lähevad erineva tüüpide all, ei hakka seda tegema, esiteks see läheks liiga pikaks kui seda kvaliteetselt teha (aga ebakvaliteetsed pole mõtted). Ja teiseks ja tähtsamaks hea juht peab kõik neid omadused enda sees ühendama. Kui on kindla 1 tüüpi „tuntud“ juht siis see peab olema PR meister mitte IT juht, ja nendest ka ei tahaks rääkida.

Võtame, näiteks, „Kasperski Lab“ asutaja ja pea uurija Evgeni Kasperski:

Juht – Evgenil oli alguses peale huvi valdkonna vastu ja nägemine kuhu ta tahab oma ettevõttega jõuda. Tema juhtimisega Kasperski Lab jõudis kolme kõige tuntud ja enamkasutatud antiviiruste hulka.

Teavitaja/suhtleja – Evgeni kohta võiks mõelda et suhtlemine ei ole tema kõige tugevam külg. Kaks korda läksid Kasperski Lab ettevõttest võtmemängijad ära:  2011 – tema eks naine ja 2014 terve seeria äraminekut, mõlemad olid seotud ettevõtete sisestega erimeelsustega. Kuigi aga tuleb tunnistama et nagu PR, ja suhtleja välismaailmaga tal oli edu, saades CEOks aastas 2007 ta sõitis iga aasta 20-30 riiki et oma produkti edasi viima ja tulemus ei lasknud kaua oodata.

Treener/juhendaja – Siin ma olen veids raskuseks, ei leidnud eriti artikli tema kohta treeneri rollis, aga alustades tema ettevõttes töötas vaid 13 inimest (!) kaasarvatud mitte IT spetsialistid. Ja isegi sellise väikse meeskonnaga ta tõi turule väidetavalt ainuke antiviirus mis oli suuteline tuvastada ja likvideerida CIH AKA „the Chernobyl“ virus. See küll näitab et tegemist on suurepärase „treeneriga“

Mentor/õpetaja – Kasperski on üle maailma tuntud nagu üks suremast IT turvalisuse ekspert. Olles nii nimetatud „isetehtud mees“ kes saavutas edu tehes seda mida ta armastab, ta küll inspireerib.

Arengumootor – Üks põhjus miks tema eks naine Kasperski Lab ära läks oli seda et Evgeni ei lubanud ettevõtte avalikuks teha sest see pidi tegema otsuste võtmine aeglaseks, ja kahjustama pikka ajalist R&D. Tema produktid olid esimesed kes, näiteks, võtsid kasutusele viiruste monitoorimine isoleeritud karantiinis.

Ülemus – Nagu ülevalpool oli juba mainitud, Evgeni keelas ettevõtet avalikuks tegema, sest ei tahtnud oma ülemus rolli vähendamist. Ta ei karda oma võim kasutama ja valida kuhu edasi oma ettevõttega liikuma.

Nagu me näeme hea liider tõepoolest peab kõik neid omadused endal ühendama, ja siis tuleb talle edu. Evgeni eeskuju näitab et isegi sünnitades väikses linnas perifeerias (Novorossijsk on Venemaa mõttes väike linnake) on võimalik läbimurda, üleelada 90-nda hävitamist ja jõuda üks kõige rikkamate Venemaa inimeste hulgas (ilma nafta/gaasi ärita!)

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar