kolmapäev, 1. november 2017

Kes on „IT professionaal“? (Teema 8)






Et selle küsimust vastata, tuleb selgeks teade kes on „professionaal“. Avame EKSS ja näeme:


“elukutseliselt mingil alal tegutseja, elukutseline; oma ala meister. Jalgrattavõistlustel osalesid nii amatöörid kui professionaalid. Ise koolitüdruk, aga tantsib nagu professionaal. Näitleja kõneles professionaali vilumusega. Doktor Lee on oma ala tõeline professionaal.” 

Sõnal professionaal on kaks tähendus, esimesega on kõik lihtne kes töötab IT valdkonnas, ja saab selle eest palka – see ongi professionaal. Sama Lahenemine on inglise keeles kus mingi valdkonna „professional“ tähendab et inimene teenib raha selles valdkonnas.
 
Teise poolega on raskem. „Oma ala meister“, kus meister on: „väljapaistvate erialaste teadmiste ja oskustega isik. Seega et saada aru kes see “IT professionaal” on tuleb vaadata millega IT tegeleb. Infotehnoloogia ehk IT on palju erinevad definitsioonid, mulle näiteks meeldib Information Technology Association of America (ITAA) definitsioon:  "uuringuid, loomist, arendamist, rakendamist, juurutamist, toetamist või juhtimist arvutipõhistele infosüsteemidele, eriti tarkvararakendustele ja arvuti riistvarale".  IT valdkond on väga lai, kas keegi oskab ennast öelda et ta on proff kogu IT valdkonda teab peensusteni, et nimetada end meistriks? Enamus sellel alal tegutsejad on suhteliselt spetsialiseeritud, ja küll aimuvad kõrval teemad aga ei tea neid peensused. Sporti analoogia jätkamises kas võime me nimetada profiks, jalgpalluri kes  oskab palli ainult lüüa, aga ei oska sööte anda? Ilmselt mitte.

Seega minu vastus oleks: „kas kõik (sellel alal töötavad) või mitte keegi“!


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar